- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Arkadia Shortfest 2018 anunță selecția oficială a scurtmetrajelor din competiție
Între 15 și 18 august va avea loc la malul mării, competiția de film de scurt-metraj organizată de Festivalul de Film Arkadia ShortFest, aflat la a 5-a ediție.
Cineaști din țări precum Spania, Portugalia, Filipine, Franța, Belgia, Estonia, Slovacia, Iran, Ungaria, Brazilia și Marea Britanie vor avea scurt-metrajele proiectate pe ecranul Arkadia Shortfest, în timp ce spectatorii vor simți nisipul cald sub picioare și briza mării pe piele.
Cele două secțiuni dedicate ale festivalului includ anul acesta 23 de filme din 12 țări, competiția studențească (scurt-metraj studențesc de ficțiune) însumând 8 filme scurte, iar secțiunea necompetițională (scurt-metraj profesionist de ficțiune, documentar sau animație) 15.
Publicul se va putea delecta în ultimele 3 zile de festival cu 4 calupuri de film ale celor două secțiuni atent alese de către Gabriela Suciu și Martin Gonda selecționerii festivalului: „În timp ce explorează constant viitorul scurt-metrajelor, Arkadia aduce un omagiu trecutului deschizând festivalul cu proiecția filmului Loving Vincent, nominalizarea la Premiile Academiei pentru lungmetraj de animație, urmat de retrospectiva filmelor câștigătoare din anii trecuți. Festivalul anunță pentru această ediție o competiție studențească plină de cineaști talentați, inovatori, tineri, și cu multiple premii în palmares care folosesc o gamă largă de tehnici de filmare pentru a provoca publicul cu o serie de experiențe cinematice unice ce pornesc de la divertisment și ajung ulterior să trateze probleme sociale cruciale.”
Selecția oficială a filmelor care vor rula la Unbar, în apropierea plajei Corbu este următoarea:
Secțiunea competițională
-
Mezzo Piano! (r. Eugen Dediu, 2018, România, 17 min)
-
The Test (r. Gregor Valentovič, 2016, Slovacia, 28 min)
-
Misterul unui caz simplu (r. Vera Surățel, 2017, România, 18 min)
-
Husband Jan with Family (r. Pavol Čižmár, 2016, Slovacia, 20 min)
-
Aterizare de urgență (r. Lorand Gabor, 2017, România, 20 min)
-
Birthday Night (r. Omid Shams, 2017, Iran, 23 min)
-
Narcis și Fifi (r. Șerban Racovițeanu, 2017, România, 29 min)
-
Magic Moments (r. Martina Buchelová, 2016, Slovacia, 20 min)
Secțiunea necompetițională
-
Cadoul de Crăciun (r. Bogdan Mureșanu, 2018, România, 23 min)
-
Lost in The Middle (r. Senne Dehandschutter, 2017, Belgia | 16 min)
-
Night Painting (r. Cristina Grosan, 2016, Ungaria, 17 min)
-
Para ayer (r. Celia Galán, 2018, Spania, 6 min)
-
The Good Fight (r. Ben Holman, 2017, Brazilia / Marea Britanie, 16 min)
-
Kun’ Di Man / If Not (r. Alem Ang, 2016, Filipine, 19 min)
-
Inlove (r. Lopez Les Frères, 2018, Franța, 7 min)
-
Bystander (r. Sheyda Kashi, 2017, Iran, 9 min)
-
Wild Game (r. Jerónimo Sarmiento, 2018, Estonia / Portugalia, 24 min)
-
Alazia (r. Cristian Pascariu, 2018, România, 14 min)
-
Nikki Marianne (r. Guillaume Caramelle, 2017, Franța, 15 min)
-
Silent Campine (r. Steffen Geypens, 2017, Belgia, 15 min)
-
La parcelle (r. Michaël Guerraz, 2018, Belgia / Franța, 19 min)
-
Cazatalentos (r. José Herrera, 2018, Spania, 7 min)
-
Un día en el parquet (r. Diego Porral, 2017, Spania, 3 min)
Dacă în cele patru ediții trecute, trofeul Arkadia a fost oferit în urma votului publicului, noutatea adusă de ediția a 5-a o reprezintă prezența unui juriu alcătuit din profesioniști în domeniul cinematografiei. Juriul format din Ionuț Mareș, Georgiana Mușat și Bogdan Th. Olteanu va desemna câștigătorul competiției studențești de anul acesta al festivalului.
Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film. Publică interviuri și cronici de cinema în principal în Ziarul Metropolis din București. Este critic-invitat în programele de educație cinematografică Éducation à l’image și CinEd și selecționer al competiției Festivalului Ceau, Cinema! (Timișoara), al Zilelor Filmului Românesc (Chișinău) și al competițiilor de scurtmetraje ale Festivalului Anonimul (Sfântu Gheorghe).
Georgiana Mușat este critic de film. Scrie pentru Scena9, Acoperișul de Sticlă, revista FILM, Film Menu. A terminat Facultatea de Regie Film la UNATC și în prezent urmează un masterat de filmologie.
Bogdan Theodor Olteanu este un regizor de film independent. A scris și regizat mai multe scurt-metraje printre care Duminică dimineața (25 min.), Lampioane chinezești (20 min.), un lungmetraj și un spectacol de teatru. Lungmetrajul său Câteva conversații despre o fată foarte înaltă (75 min.) va fi proiectat în prezența sa, a producătorului și actorilor imediat după festivitatea de premiere, pe data de 18 august, în închiderea festivalului.
În plus, cea de-a cincea ediție aduce în festival și „o secțiune specială, Focus: Academy of Performing Arts Bratislava (VSMU Bratislava) care reunește cele mai bune filme studențești din Slovacia în prezent” (Gabriela Suciu).
Programul festivalului este acum disponibil online aici.